Lääketieteellinen ammatillinen jatkokoulutus

Teoriakoulutus (YEK)

YEK-vaiheen lääkärin tulee suorittaa koulutusyksikön hyväksymä tai järjestämä vähintään 16 tunnin terveydenhuollon hallintoon ja sosiaaliturvajärjestelmään perehdyttävä teoriakoulutus.

 

Koulutukset yliopistoittain

Hallinnon ja sosiaaliturvan 16 tunnin kurssimuotoinen koulutus perehdyttää sinut terveydenhuollon hallintoon ja sosiaaliturvajärjestelmään.

 

Seuraavan koulutuksen tiedot löydät Yleislääketieteen ammatillisen jatkokoulutuksen tiimin sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Terveydenhuollon hallinto ja sosiaaliturva -koulutus (16 t) järjestetään Itä-Suomen yliopistossa kerran vuodessa. Koulutukseen kuuluu verkkokurssi ja seminaaripäivä, joka pidetään loppukeväästä.

 

Verkkokurssi alkaa noin puolitoista kuukautta ennen seminaaripäivää. Kurssin aiheisiin liittyy tehtäviä ja keskustelua. Tehtävät tehdään niille varattuna, etukäteen ilmoitettuna ajanjaksona, muina aikoina tehtäväalue on suljettu. Tehtäväalueella vastataan kysymyksiin ja keskustellaan aiheesta muiden kanssa. On tärkeää pysyä aikataulussa, jotta jokaisesta tehtävästä saa merkinnän. Kun kaikki tehtävät on suoritettu ja seminaaripäivään osallistuttu, koulutuksesta saa suoritusmerkinnän Peppi-opintotietojärjestelmään.

 

Verkkokurssi ja seminaaripäivä ovat kokonaisuus, joita ei voi tehdä erikseen.

 

Seuraava koulutus järjestetään keväällä 2024. Verkkokurssi on ajalla 8.4.-8.5.2024, seminaaripäivä järjestetään keskiviikkona 22.5.2024 hybriditoteutuksella. Ilmoittautuminen koulutukseen tulee tehdä viimeistään 24.3.2024 Peppi-opintotietojärjestelmän kautta. Tarvittaessa ilmoittautumisohjeita löytyy Peppi-käsikirjasta (kirjautuminen UEF-tunnuksella; aukeaa uuteen välilehteen).

 

Tammikuun 2024 loppuun saakka ilmoittautumisia otetaan vastaan vain UEF:n YEK-opiskelijoilta. Tämän jälkeen ilmoittautuminen on mahdollista myös muiden yliopistojen opiskelijoille, mikäli kurssille vielä mahtuu. Muiden yliopistojen opiskelijoiden kurssi-ilmoittautumistiedustelut 1.2.-24.3.2024 osoitteeseen yek@uef.fi. Jos kurssi on täynnä, tieto päivitetään mahdollisimman pian tälle sivulle.

 

HUOM! YEK-teoriakurssit uudistuvat!

 

YEK-teoriakoulutus muuttuu vuodesta 2024 alkaen niin, että Tampereen yliopistossa järjestetään kerran vuodessa yksi koulutus, joka vastaa koko yleislääketieteen erityiskoulutuksessa vaadittavaa 16 tunnin teoriakoulutusta. Jatkossa kaikissa yliopistoissa tullaan tarjoamaan vuosittain samansisältöinen, yksi kurssi.

 

Syksyllä 2023 Tampereella järjestetään vielä viimeisen kerran puolikas (8 tunnin teoriakoulutusta vastaava) kurssi, jonka aiheena on ”Sosiaalivakuutus”. Mikäli sinulta puuttuu tämän kurssin suoritus, ja olet aiemmin suorittanut toisen kurssin (”Sairausvakuutus”), voit ilmoittautua kurssille. Kurssille voivat ilmoittautua sekä Tampereen että Turun yliopistojen opiskelijat samoin ehdoin.

 

Mikäli olet aiemmin suorittanut kurssin ”Sosiaalivakuutus”, mutta sinulta puuttuu ”Sairausvakuutus”, voit ilmoittautua suorittamaan puuttuvan kurssin Turun yliopistoon. Kurssit järjestetään samaan aikaan kummassakin yliopistossa, alkaen lokakuussa 2023.

 

Mikäli et ole aiemmin suorittanut kumpaakaan kurssia, et voi ilmoittautua syksyn kursseille. Kursseja ei voi myöskään siis tehdä yhtäaikaisesti. Mikäli et ole aikaisemmin suorittanut YEK teoriakursseja, ilmoittaudu vasta vuoden 2024 uudistetulle kurssille.

 

 

SYKSY 2023

 

Sosiaalivakuutus verkkokurssi alkaa Moodlessa 9.10.2023 ja sisällön koontipäivä järjestetään perjantaina 3.11.2023 Zoom-sovelluksen avulla klo 9–14.

Kurssi koostuu verkko-opiskelusta ja koontipäivästä Zoomissa. Kurssin laajuus on yhteensä 8 tuntia. Osallistujilta edellytetään aktiivista panosta verkkotyöskentelyssä jokaisella kurssin viikolla. Kurssilla käsitellään käytännönläheisesti mm. Kelan vammaisetuuksia, työkyvyn arviointia sekä lääkinnällistä ja ammatillista kuntoutusta.

 

Kurssille voivat ilmoittautua ne Tampereen yliopiston ja Turun yliopiston opiskelijat, jotka ovat jo aiemmin suorittaneet erisisältöisen kurssin ”Sairausvakuutus”.  Kurssille tulee ilmoittautua ke 4.10.2023 klo 15.00 mennessä.  https://forms.office.com/r/CCHLsEw4V6 Turun Yliopiston opiskelijoille riittää ilmoittautuminen yllä olevan linkin kautta, Tampereen yliopiston opiskelijoiden tulee ilmoittautua linkin kautta ja myös Sisussa.

 

046015J Terveydenhuollon hallinto ja sosiaaliturvajärjestelmä -kurssi

 

Järjestäjä:
PPSHP Perusterveydenhuollon yksikkö (linkki avautuu uuteen välilehteen) ja lääketieteellinen tiedekunta, yleislääketieteen oppiala. Koulutuksen järjestämisestä vastaa perusterveydenhuollon yksikön asiantuntijalääkäri Maija Bolszak ja käytännön asioita hoitaa koulutuspalvelut.

Vastuukouluttajina toimivat professori Markku Timonen ja professori Juha Auvinen.
Yhteydenotot: maija.bolszak@pohde.fi,

 

Ajankohta:

Terveydenhuollon hallinto ja sosiaaliturva -koulutus (16 t) järjestetään Oulun yliopistossa kerran vuodessa. Koulutukseen kuuluu verkkokurssi ja seminaaripäivä. Verkkokurssi ja seminaaripäivä ovat kokonaisuus, joita ei voi tehdä erikseen.

 

Verkkokurssi alkaa noin puolitoista kuukautta ennen seminaaripäivää. Kurssin aiheisiin liittyy tehtäviä ja keskustelua. Tehtävät tehdään niille varattuna, etukäteen ilmoitettuna ajanjaksona, muina aikoina tehtäväalue on suljettu. Tehtäväalueella vastataan kysymyksiin ja keskustellaan aiheesta muiden kanssa. On tärkeää pysyä aikataulussa, jotta jokaisesta tehtävästä saa merkinnän. Kun kaikki tehtävät on suoritettu ja seminaaripäivään osallistuttu, koulutuksesta saa suoritusmerkinnän Peppi-opintotietojärjestelmään.

 

Seuraava koulutus järjestetään Oulun yliopistossa syksyllä 2024.

 

Kohderyhmä:

Koulutus on tarkoitettu yleislääketieteen erityiskoulutusta suorittaville lääkäreille.
Ensisijalla koulutukseen ovat Oulun yliopiston YEK-opiskelijat.

 

Ilmoittautuminen:

Koulutukseen ilmoittaudutaan Pepissä.

 

Ilmoittautumisajan jälkeen teidät liitetään Moodlen oppimisympäristön kurssialustalle, josta löytyvät ohjeet ja sisällöt verkkokurssiosion suorittamiseen.

 

Muiden yliopistojen yleislääketieteen erityiskoulutusta suorittavat opiskelijat voivat hakea opinto-oikeutta paperisella JOO-hakulomakkeella. Hakulomake palautetaan koulutuspalveluihin osoitteeseen: Lääketieteellinen tiedekunta, ammatillinen jatkokoulutus, PL 5000, 90014 Oulun yliopisto. Huom! JOO-opinto-oikeuden saaneiden tulee myös ilmoittautua koulutukseen Pepin kautta ilmoittautumisajan päättymiseen mennessä.

YLEE0029-3002 Terveydenhuollon hallinto ja sosiaaliturva (16 tuntia) -kurssi

 

YEK-teoriakoulutus muuttuu vuodesta 2025 alkaen niin, että Turun yliopistossa järjestetään kerran vuodessa yksi koulutus, joka vastaa koko yleislääketieteen erityiskoulutuksessa vaadittavaa 16 tunnin teoriakoulutusta. Jatkossa kaikissa yliopistoissa tullaan tarjoamaan vuosittain samansisältöinen, yksi kurssi.

 

Keväällä 2024 järjestetään ylimääräinen toteutus uudesta kurssista ja se on tarkoitettu vain YEK-koulutusta suorittaville. Kurssi on lähtökohtaisesti ainoastaan Turun yliopiston opiskelijoille ja kurssille mahtuu 100 ensimmäistä ilmoittautunutta. Verkkokurssi pidetään Moodlessa 25.4.–22.5. ja koontipäivä on torstaina 23.5.2024 klo 9–15 hybriditoteutuksena. Ilmoittautuminen kurssille Pepissä 19.2.2024-10.4.2024.

 

Näin ilmoittaudut kurssille 

  • Kirjaudu Peppiin utu-tunnuksella https://student.peppi.utu.fi/
  • Etsi Pepistä YEKin opinto-oikeus ja mene HOPSille.
  • Mene HOPSilla välilehdelle Ilmoittautuminen. Ilmoittautuminen käynnissä -kohtaan tulevat automaattisesti hopsillasi olevien opintojaksojen toteutukset, joihin ilmoittautuminen on käynnissä. Myös suoritettujen opintojaksojen seuraavat toteutukset näkyvät täällä.       
  • Ilmoittautuminen tehdään Ilmoittaudu-painikkeesta sivun oikeasta laidasta Toiminnot-sarakkeen alta. Klikkaamalla toteutuksen nimen auki pääset ilmoittautumaan myös toteutuksen tiedoista painamalla Ilmoittaudu-painiketta. Kun olet ilmoittautunut toteutukselle, se siirtyy Ilmoittautumiset-otsikon alle.

 

Jos kurssia ei näy hopsillasi, voit ilmoittautua seuraavasti:

Kurssin voi hakea sivun yläreunassa olevan Hae opintoja -painikkeen kautta. Avautuvassa hakumodaalissa voi hakea toteutuksia joko nimellä (Terveydenhuollon hallinto ja sosiaaliturva (16 tuntia)) tai toteutuksen tunnuksella (YLEE0029-3002). Ilmoittaudu-painikkeesta pääset ilmoittautumaan toteutukselle.

 

 

Viimeksi päivitetty 21.02.2024