Yleislääketieteen erityiskoulutus perustuu EU:n direktiivin 2005/36/EY ammattipätevyyden tunnustamisesta, muutettu direktiivillä 2013/55/EU. Yleislääketieteen erityiskoulutuksen suorittaminen on edellytys oikeudelle toimia sosiaalivakuutuksen piirissä Euroopan Unionin muissa maissa kuin Suomessa. Yleislääketieteen erityiskoulutuksesta säädetään laissa terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta (1355/2014) ja sosiaali- ja terveysministeriön asetuksesta erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksesta sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksesta (56/2015).
Koulutuksen kesto on asetuksen 56/2015 mukaan kolme vuotta kokopäiväisenä koulutuksena, josta Suomessa tai Belgiassa valmistuneet lääkärit voivat korvata yhden vuoden lääketieteen lisensiaatti tutkintoon sisältyvällä kliinisellä palvelulla. Koulutukseen kuuluu lisäksi pakollisena 16 tunnin teoreettinen hallinnon- ja sosiaaliturvan koulutus.
Yleislääketieteen erityiskoulutuksen suorittamisesta tehdään erillinen merkintä sosiaali- ja terveysalan valvontaviraston (VALVIRA) ylläpitämään terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki). Yliopistot toimittavat yleislääketieteen erityiskoulutuksen suorittamisesta tiedon suoraan Valviraan. Erillistä yleislääkärin laillistusta yleislääketieteen erityiskoulutuksen perusteella ei myönnetä.
Katso tarkemmin YEK-opas.
EU:n ammattipätevyysdirektiivin vaikutus aiempien opintojen hyväksymiseen suoritettaessa toista erikoislääkärikoulutusta
HUOM! koskee erikoistuvia, jotka ovat saaneet opinto-oikeuden koulutusohjelmaan 18.1.2016 tai sen jälkeen.
EU:n ammattipätevyyden tunnustamisesta annettua direktiiviä 2005/36/EY on muutettu vuoden 2014 alussa niin, että jäsenvaltioiden on varmistuttava siitä, että aikaisemmasta vastaavan tasoisesta koulutuksesta myönnetty vapautus vastaa enintään puolta kyseisen erikoislääkärikoulutuksen vähimmäiskestosta. Samaa palvelua on mahdollista hyväksyttää useampaan tutkintoon tai koulutukseen, jos se on ko. alan koulutusvaatimuksien mukaista. Hyväksilukeminen perustuu direktiiviin, aikaisemmin hankitun osaamisen hyväksiluvun perusteisiin ja henkilökohtaiseen koulutussuunnitelmaan. Direktiivin siirtymäaika loppui 18.1.2016 ja em. hyväksiluvun perusteet on lisätty opinto-oppaaseen v. 2015. EU:n ammattipätevyysdirektiivi on otettu yhtäläisesti käyttöön kaikkien erikoisalojen kohdalla ja kaikissa yliopistoissa, eikä paikallisilla sopimuksilla voida ohittaa EU:n määräystä.
Suoritusten vanhenemista koskevat määräykset ovat voimassa myös toista erikoistumiskoulutusta suorittaessa.
Käytännön esimerkki direktiivin vaikutuksesta
Sisätautien erikoislääkäri suorittaa endokrinologian 6-vuotista koulutusohjelmaa. Hän on saanut endokrinologian opinto-oikeuden 01.08.2016. Direktiivin mukaan aiemmin suoritetusta sisätautien koulutuksesta voidaan hyväksilukea uuteen koulutukseen korkeintaan 3 vuotta palvelua, ja endokrinologian eriytyvää koulutusta tulee suorittaa vähintään 3 vuotta ennen valmistumista. Palvelujen hyväksiluvun maksimimäärää ei suurenna se, paljonko aiempaan sisätautien koulutukseen on sisältynyt endokrinologian palvelua.
Siirtyminen asetusmuutoksen 55/2020 mukaiseen koulutukseen
Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutusta koskeva asetusmuutos (55/2020) astui voimaan 1.2.2020.
Uudet erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen opetussuunnitelmat on laadittu STM:n asetusmuutoksen 55/2020 mukaan ja ne koskevat kaikkia 1.2.2020 jälkeen opinto-oikeuden saaneita. Tätä aiemmin opinto-oikeuden saaneet erikoistuvat suorittavat koulutustaan asetuksen (56/2015) mukaan ja voivat jatkaa erikoistumista tämän asetukseen perustuvan koulutusrakenteen mukaan siirtymäkauden loppuun eli 31.12.2029 saakka. Erikoistuvilla on aina oikeus hakemuksesta siirtyä suorittamaan koulutustaan uusimman opetussuunnitelman mukaisesti.
Siirtyminen uuden asetuksen mukaiseen koulutusohjelmaan on sitovaa eikä sitä voi peruuttaa. Alla on koottuna toimintaohjeet koskien mahdollista siirtymistä osaamisperustaiseen koulutusohjelmaan.
Yliopistokohtaiset siirtymisilmoitukset löytyvät lomakesivulta.
- Jos olet saanut opinto-oikeuden ennen 1.2.2020, sinun on siirtymäaikana mahdollista suorittaa erikoistumiskoulutuksesi vanhan asetuksen mukaisen koulutusrakenteen mukaisesti. Vanhan asetuksen mukainen koulutus tarkoittaa sitä koulutusta, joka on ollut voimassa opinto-oikeutesi myöntämishetkellä, tai sitä koulutusta, johon olet jo aiemmin siirtynyt. Siirtymäaika päättyy 31.12.2029.
- Siirtyminen vanhan asetuksen mukaisesta koulutuksesta uuden asetuksen mukaiseen koulutusohjelmaan tapahtuu lomakkeella.
- Ennen kuin teet päätöksen siirtymisestä uuden asetuksen (55/2020) mukaiseen koulutukseen, perehdy huolella uuden asetuksen mukaisiin erikoisalakohtaisiin opetussuunnitelmiin ja niitä koskeviin yleisiin koulutusvaatimuksiin. Siirtyminen on sitovaa. Kun olet siirtynyt uuden asetuksen mukaiseen koulutukseen, et voi enää palata suorittamaan erikoistumiskoulutustasi vanhan asetuksen mukaisesti.
- Koejakso koskee aina vain 1.1.2019 alkaen opinto-oikeuden saaneita erikoistuvia. Ennen 1.1.2019 opinto-oikeuden saaneet vanhan asetuksen mukaisesta koulutuksesta (saman yliopiston samalle erikoisalalle) siirtyvät erikoistuvat eivät suorita koejaksoa.
- Uuden asetuksen mukaiseen koulutukseen siirtymisessä huomioidaan suoritusten vanheneminen seuraavasti: koulutukseen kuuluva käytännön työkokemus sekä teoriakoulutus vanhenevat 10 vuodessa; pakollinen ja kaikille erikoisaloille yhteinen 9 kuukauden terveyskeskustyö ei vanhene, mutta 9 kuukauden ylimenevältä osalta terveyskeskustyö vanhenee 10 vuodessa; valtakunnallinen kuulustelu vanhenee 4 vuodessa. Suoritukset eivät saa olla todistusta haettaessa vanhentuneita.
- Opinto-oikeuden pituus on 10 vuotta (EL-koulutuksessa) tai 6 vuotta (EHL-koulutuksessa) siitä lähtien, kun erikoistuva siirtyy vanhan asetuksen mukaisesta koulutuksesta uuden asetuksen mukaiseen koulutukseen.
Vanhan asetuksen mukainen koulutus |
Uuden asetuksen mukainen koulutus |
Aikaperustaisuus: Koulutuksen kesto on 5 tai 6 vuotta (EL-koulutus) tai 3 vuotta (EHL-koulutus) |
Osaamisperustaisuus:
Osaamisperustaisuuteen kuuluu kaikilla erikoisaloilla ELSA-järjestelmään kirjattavat EPA-arvioinnit |
50:50-sääntö: Koulutusajasta vähintään puolet tulee suorittaa yliopistollisen sairaalan ulkopuolella ja tästä ajasta vähintään yhdeksän kuukautta terveyskeskuksessa |
1+1-sääntö: EL-koulutus: Vähintään 1 vuosi on suoritettava yliopistosairaalassa ja vähintään 1 vuosi sen ulkopuolella (9 kk terveyskeskuskoulutusjakson lisäksi) |
Kuulustelu on osa EL/EHL-koulutusta |
Kuulustelun järjestämisestä päättää erikoisala valtakunnallisesti |
Erikoisalakohtainen opetussuunnitelma:
|
Opinto-opas 2020-2023, opinto-oikeus saatu 1.2.2020-31.07.2023 Opinto-opas 2023-, opinto-oikeus saatu 1.8.2023 alkaen |
Ennen 1.1.2019 myönnetyt opinto-oikeudet ovat voimassa 31.12.2039 asti | Opinto-oikeus myönnetään EL-koulutuksessa 10 vuodeksi, EHL-koulutuksessa 6 vuodeksi |
Riippumatta siitä suoritatko koulutusta vanhan vai uuden asetuksen mukaisesti, niin koejakso kuuluu osaksi koulutusta vain niille, jotka ovat aloittaneet opintonsa 1.1.2019 alkaen.
- Asetuksen 316/2003 mukaisessa erikoishammaslääkärikoulutuksessa olevat voivat jatkaa erikoistumista siirtymäajan loppuun eli 31.12.2020 saakka.
- Asetuksen 678/1998 (muutettu asetuksilla 1343/2002 ja 401/2007) mukaisessa erikoislääkärikoulutuksessa olevat voivat jatkaa erikoistumista siirtymäajan loppuun eli 31.12. 2022 saakka.
- Asetuksen 56/2015 mukaisessa koulutuksessa olevat voivat jatkaa erikoistumista tämän asetukseen perustuvan koulutusrakenteen mukaan siirtymäkauden loppuun eli 31.12.2029 saakka.
Jos olet epävarma siitä, minkä asetuksen mukaan suoritat erikoistumistasi, voit tarkastaa asian Peppi-/Sisu-opintotietojärjestelmästä omista henkilötiedoistasi.
Huomaathan, että siirtymäajan päätyttyä sinut siirretään automaattisesti suorittamaan koulutustasi uuden asetuksen (55/2020) mukaisesti, jolloin opinto-oikeuden pituus on erikoislääkärikoulutuksessa 10 vuotta ja erikoishammaslääkärikoulutuksessa 6 vuotta.
Erikoisalakohtaiset poikkeusluvat yliopistosairaalassa /yliopistosairaalan ulkopuolella suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta
Poikkeuspäätökset 1:1-sääntöön (A55/2020)
1.2.2020 voimaan tulleen Erikoislääkärikoulutusta säätelevän asetusmuutoksen 55/2020 mukaan:
- koulutuksesta vähintään 9 kuukautta tulee suorittaa terveyskeskuksessa,
- muualla kuin yliopistosairaalassa tapahtuvan koulutuksen pituuden tulee olla 9 kuukauden terveyskeskuspalvelun lisäksi vähintään 1 vuosi ja
- yliopistollisessa sairaalassa tapahtuvan koulutuksen pituuden tulee olla vähintään 1 vuosi lukuun ottamatta liikuntalääketieteen, terveydenhuollon, työterveyshuollon ja yleislääketieteen koulutusohjelmia.
Koulutusjärjestelyistä tulee huolehtia alueellisesti tarkoituksenmukaisella tavalla ottaen huomioon erikoistumiskoulutuksen tavoitteet sekä palvelujärjestelmän osaamistarpeet ja koulutusmahdollisuudet. (Asetusmuutos 55/2020.)
Yliopisto voi myöntää erikoisalakohtaisen poikkeuksen yliopistosairaalan ulkopuolella tai yliopistosairaalassa suoritettavan koulutusajan vaatimukseen terveyskeskuksessa suoritettavaa koulutusaikaa lukuun ottamatta, mikäli esitetyt erikoisalaa koskevat koulutuksen suorittamisen ehdot osoittautuvat haasteellisiksi toteuttaa kyseisellä yhteistyöalueella. Ennen poikkeuksen myöntämistä yliopiston on pyydettävä asiasta lausunto erikoislääkärikoulutuksen alueelliselta neuvottelukunnalta.
Poikkeuspäätös koskee jo koulutuksessa olevia asetusmuutoksen 55/2020 mukaan koulutustaan suorittavia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeuksen voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän valmistumiseensa saakka.
Erikoisalaa koskeva poikkeuslupahakemus ja koulutuspaikkaselvitys
- Erikoisalan vastuuhenkilö tekee poikkeuslupahakemuksen alueelliselle neuvottelukunnalle.
- Hakemuksen liitteenä tulee olla selvitys oman ERVA-alueen muiden koulutuspaikkojen koulutusmahdollisuuksista erikoisalalla ja ko. koulutuspaikkojen puolto poikkeushakemukselle.
-
-
- mistä alkaen koulutuspaikka on käytettävissä (pv/kk)
- kuinka pitkäksi aikaa yhtäjaksoisesti (kk)
- kuinka monelle koulutuspaikka voidaan osoittaa
-
3. Hakemus toimitetaan alueellisen neuvottelukunnan kokouksen valmistelijalle viimeistään 2 viikkoa ennen alueellisen neuvottelukunnan kokousta.
4. Alueellinen neuvottelukunta antaa lausunnon selvitettyään koulutusmahdollisuudet erikoisalalla (pöytäkirjanote alueellisen neuvottelukunnan kokouksesta).
5. Tiedekunta päättää poikkeusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä alueellisen neuvottelukunnan lausunnon perusteella. Asetuksen mukaan poikkeus myönnetään enintään 3 vuodeksi.
Tiedekuntaneuvoston myöntämät poikkeuspäätökset 1:1-sääntöön:
Erikoisala | Poikkeuspäätösaika | Tiedekuntaneuvoston päätös | Lisätietoja |
Patologia |
1.8.2020-31.7.2023 1.8.2023-31.7.2026 |
TDKN 13.10.2020; E1§ TDKN 20.2.2024; E1§ |
Poikkeuspäätös yliopistosairaalan ulkopuolella tapahtuvan koulutuksen pituuteen. |
Syöpätaudit | 1.8.2020-31.7.2023 |
TDKN 13.10.2020; E2§ |
Poikkeuspäätös yliopistosairaalan ulkopuolella tapahtuvan koulutuksen pituuteen. |
Geriatria |
1.8.2020-31.7.2023 1.8.2023-31.7.2026 |
TDKN 15.6.2021; E4§ TDKN 20.2.2024;E2§ |
Poikkeuspäätös yliopistosairaalassa tapahtuvan koulutuksen pituuteen. |
Lastenpsykiatria |
1.6.2024-31.5.2027 |
TDKN 11.6.2024; E7 § |
Poikkeuspäätös yliopistosairaalan ulkopuolella tapahtuvan koulutuksen pituuteen. |
Tiedekuntaneuvoston myöntämät poikkeuspäätökset 50:50-sääntöön:
Erikoisala | Poikkeuspäätösaika | Tiedekuntaneuvoston päätös |
Kliininen farmakologia ja lääkehoito | 15.11.2017-14.11.2020 | 14.11.2017 (E2 §) |
Lastenneurologia | 1.5.2012 -30.4.2015 17.11.2015-16.11.2018 |
20.11.2012 E 3§ 17.11.2015 (E 1 a§) |
Ihotaudit ja allergologia | 1.11.2013 - 31.10.2016 14.12.2016-13.12.2019 |
19.11.2013 E1§ 13.12.2016 (E 1§) |
Korva-, nenä- ja kurkkutaudit |
1.11.2013 - 31.10.2016 14.12.2019-31.1.2020 |
19.11.2013 E1§ 11.6.2024 E8 § |
Patologia | 1.10.2011–30.9.2014 26.10.2016-25.10.2019 |
25.10.2011 E 2§ 25.10.2016 E 1§ |
Lastenpsykiatria | 1.9.2009-31.8.2012 1.9.2012-31.8.2015 17.11.2015-16.11.2018 |
13.4.2010 12§ 18.12.2012 E5§ 17.11.2015 (E1 b§) |
Silmätaudit | 1.1.2014 - 31.12.2016 10.5.2017-9.5.2020 |
19.11.2013 E1§ 9.5.2017 (E 6 §) |
Sydän- ja rintaelinkirurgia | 16.4.2019 alkaen, voimassa toistaiseksi | 16.4.2019 E1§ |
Tiedekuntaneuvoston myöntämät poikkeuspäätökset 50:50-sääntöön (asetus 56/2015)
Poikkeusluvat 50/50 -sääntöön (Linkit avautuvat uuteen välilehteen.)
Tiedekuntaneuvoston myöntämät poikkeuspäätökset 1:1-sääntöön (asetus 55/2020)
Poikkeuspäätökset koskevat voimassaolopäivästä alkaen erikoistumiskoulutuksessa olevia ja poikkeuspäätöksen voimassaoloaikana koulutukseen valittavia.
Erikoisala |
Voimassaolo |
Lisätietoa |
Geriatria | 16.6.2021-15.4.2024 |
Yliopistosairaalassa tapahtuvan koulutuksen pituus vähintään 6kk. Yliopistosairaalajaksosta voidaan korvata koulutusjaksolla erikoissairaanhoidon geriatrian yksikössä (keskussairaala- |
Psykiatria |
1.2.2020-13.6.2023 14.6.2023-31.12.2026 |
Keski-Suomen keskussairaalassa erikoituvilta yliopistossairaalajakso vähintään 6kk Keski-Suomen keskussairaalassa erikoistuvilta yliopistosairaalajakso ei pakollinen |
Psykiatria | 12.12.2023-31.12.2026 |
Pohjois-Karjalan keskussairaalassa erikoistuvilta yliopistosairaalajakso vähintään 6kk |
Nuorisopsykiatria | 12.12.2023-31.12.2026 |
1 vuoden yliopistosairaalajakson vaatimus vähintään 6 kuukautta koulutuspaikoissa, joissa lähiohjaajana toimii erikoisalan dosentti |
Silmätaudit | 19.6.2024-20.6.2027 |
Yliopistosairaalan ulkopuolella tapahtuvaa koulutusta ei vaadita (Koskee KYSissä erikoistuvia).
|
Voimassa olevat poikkeusluvat asetuksen 55/2020 ns. 1+1-sääntöön
GERIATRIA
Poikkeuspäätös on voimassa 31.12.2023 asti.
Geriatrian erikoislääkäreiden koulutus voidaan suorittaa siten, että yliopistosairaalassa tapahtuvan koulutuksen vähimmäiskesto on 6 kuukautta ja toiset 6 kuukautta tulee suorittaa erikoissairaanhoidon geriatrian yksikössä tai yliopistossa geriatrian erikoistumiskoulutusta tukevissa opetus- tai tutkimustehtävissä. Poikkeuspäätös koskee sekä geriatrian erikoislääkärikoulutuksessa jo olevia, että tämän poikkeuspäätöksen voimassaoloaikana koulutukseen valittavia.
NUORISOPSYKIATRIA
Yliopistosairaalan ulkopuolista koulutusta voidaan suorittaa konsultoivan nuorisopsykiatrian koulutusmallin mukaisesti Pohteen hyvinvointialueen alueellisissa palveluissa siten, että erikoistuva tekee sekä potilastyötä että toimii konsultoivana nuorisopsykiatrina tk-lääkäreille. Työskentelyn tulee olla vähintään 50 % osa-aikaista työtä. Kouluttajana toimii OYS:n nuorisopsykiatrian poliklinikan erikoislääkäri.
Poikkeuspäätös koskee sekä nuorisopsykiatrian erikoislääkärikoulutuksessa jo olevia, että tämän poikkeuspäätöksen voimassaoloaikana koulutukseen valittavia. (Dekaanin päätös 12.6.2024)
PSYKIATRIA
Poikkeuspäätös on voimassa 31.12.2025 saakka (jos yhteistyösopimus professuurista päättyy 31.12.2024, poikkeupäätös on voimassa 31.12.2024 saakka).
Psykiatrian erikoislääkäreiden koulutus voidaan suorittaa Pohjoisen yhteistyöalueen (YTA-alue) yhteistyösopimuksen piiriin kuuluvien hyvinvointialueiden (Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa) toimintayksiköissä psykiatrian vastuukouluttajan hyväksymällä tavalla 6–9 kk yliopistollisessa sairaalassa, muun palvelun tapahtuessa yhteistyösopimuksen piirissä olevien hyvinvointialueiden toimintayksiköissä. Lapin hyvinvointialueella psykiatrian erikoislääkäreiden koulutus voidaan suorittaa kokonaan ilman yliopistollisessa sairaalassa vaadittavaa työskentelyä.
Poikkeuspäätös koskee sekä psykiatrian erikoislääkärikoulutuksessa jo olevia, että tämän poikkeuspäätöksen voimassaoloaikana koulutukseen valittavia. (Dekaanin päätös 17.11.2023)
SYÖPÄTAUDIT
Myönnetty poikkeuslupa yliopistosairaalan ulkopuolella suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta kolmen vuoden määräajaksi 31.5.2023–30.5.2026. Päätös koskee jo koulutuksessa olevia asetusmuutoksen 55/2020 mukaan koulutustaan suorittavia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeuksen voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän valmistumiseensa saakka. Päätös edellyttää, että erikoistuvilla lääkäreillä on koulutussuunnitelmat. (Dekaanin päätös 13.6.2023)
Poikkeusluvat asetuksen 56/2015 ns. 50/50-sääntöön
ANESTESIOLOGIA JA TEHOHOITO
Poikkeuspäätös voimassa 30.6.2010 asti.
Poikkeuspäätös yliopistosairaalan ulkopuolella suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta koskee erikoistuvia lääkäreitä, jotka ovat saaneet opinto-oikeuden ennen poikkeuspäätöstä. Koulutukseen tulee sisältyä yhdeksän kuukautta terveyskeskuspalvelua poikkeuspäätöksestä huolimatta. Koulutuksesta tulee osa suorittaa yliopistosairaalan ulkopuolella henkilökohtaisen koulutussuunnitelman mukaan, vaikka alalle on myönnetty poikkeuspäätös.
IHOTAUDIT JA ALLERGOLOGIA
Poikkeuspäätös voimassa 9.10.2015 asti.
Poikkeuspäätös yliopistosairaalan ulkopuolella suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta koskee erikoistuvia lääkäreitä, jotka ovat saaneet opinto-oikeuden ennen poikkeuspäätöstä. Koulutukseen tulee sisältyä yhdeksän kuukautta terveyskeskuspalvelua poikkeuspäätöksestä huolimatta. Koulutuksesta tulee osa suorittaa yliopistosairaalan ulkopuolella henkilökohtaisen koulutussuunnitelman mukaan, vaikka alalle on myönnetty poikkeuspäätös.
LASTENNEUROLOGIA
Poikkeuspäätös voimassa 9.10.2015 asti.
Poikkeuspäätös yliopistosairaalan ulkopuolella suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta koskee erikoistuvia lääkäreitä, jotka ovat saaneet opinto-oikeuden ennen poikkeuspäätöstä. Koulutukseen tulee sisältyä yhdeksän kuukautta terveyskeskuspalvelua poikkeuspäätöksestä huolimatta. Koulutuksesta tulee osa suorittaa yliopistosairaalan ulkopuolella henkilökohtaisen koulutussuunnitelman mukaan, vaikka alalle on myönnetty poikkeuspäätös.
LASTENPSYKIATRIA
Poikkeuspäätös voimassa 31.12.2020 asti.
Poikkeuspäätös yliopistosairaalan ulkopuolella suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta koskee lastenpsykiatrian erikoislääkärikoulutuksessa jo olevia, että tämän poikkeuspäätöksen voimassaoloaikana koulutukseen valittavia. Koulutukseen tulee sisältyä yhdeksän kuukautta terveyskeskuspalvelua ja sen lisäksi vähintään vuosi (ei tarvitse olla yhtäjaksoista) hyväksyttävää yliopistosairaalan ulkopuolista palvelua.
LASTENTAUDIT
Poikkeuspäätös voimassa 13.1.2020 asti.
Lastentautien erikoislääkärikoulutuksen tulee täyttää seuraavat ehdot:
- lastentauteihin erikoistuva lääkäri tekee vähintään yhden vuoden ja 6 kuukautta palvelua keskussairaalassa
- lastentauteihin erikoistuva lääkäri tekee vähintään kaksi vuotta palvelua yliopistosairaalassa
- reunapalvelut luetaan siihen osioon (keskussairaala/yliopistosairaala), missä ne on suoritettu.
Koulutusohjelman vastuuhenkilö tekee jokaisen erikoistujan kanssa erillisen kirjallisen, henkilökohtaisen koulutussuunnitelman ennen kuin koulutettava hyväksytään koulutusohjelmaan. Poikkeuspäätös yliopistosairaalan ulkopuolella suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta koskee lastentautien erikoislääkärikoulutukseen tämän poikkeuspäätöksen voimassaoloaikana valittavia.
Aikaisempi päätös voimassa 17.6.2016 asti seuraavin ehdoin: (1) lastentauteihin erikoistuva tekee vähintään yhden vuoden palvelua keskussairaalassa, (2) lastentauteihin erikoistuva tekee vähintään kaksi vuotta palvelua yliopistosairaalassa, (3) reunaehdot luetaan siihen osioon (keskussairaala/yliopistosairaala), missä ne on tosiasiallisesti suoritettu, (4) aikaisempi päätös voimassa 9.10.2010 asti, poikkeuspäätös ilman em. ehtoja. (Alueellisen neuvottelukunnan 30.11.2016 antama puoltava lausunto, Dekaanin päätös 13.1.2017)
NAISTENTAUDIT JA SYNNYTYKSET
Poikkeuspäätös voimassa 31.12.2019 asti.
Poikkeuspäätös yliopistosairaalan ulkopuolella suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta koskee sekä synnytys- ja naistentautien erikoislääkärikoulutuksessa jo olevia, että tämän poikkeuspäätöksen voimassaoloaikana koulutukseen valittavia. Koulutukseen tulee sisältyä yhdeksän kuukautta terveyskeskuspalvelua ja vähintään vuosi keskussairaalapalvelua poikkeuspäätöksestä huolimatta.
NEUROLOGIA
Poikkeuspäätös voimassa 31.12.2019 asti.
Poikkeuspäätös yliopistosairaalan ulkopuolella suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta koskee sekä neurologian erikoislääkärikoulutuksessa jo olevia, että tämän poikkeuspäätöksen voimassaoloaikana koulutukseen valittavia. Koulutukseen tulee sisältyä yhdeksän kuukautta terveyskeskuspalvelua poikkeuspäätöksestä huolimatta.
Koulutusajasta tulee kuitenkin suorittaa osa yliopistosairaalan ulkopuolella seuraavin edellytyksin:
- neurologiaan erikoistuva tekee vähintään 1 vuoden erikoisalakohtaista palvelua keskussairaalassa ja
- neurologiaan erikoistuva tekee vähintään 1 vuoden erikoisalakohtaista palvelua yliopistosairaalassa ja
- runkokoulutuksen palvelut luetaan keskussairaalakoulutukseksi tai yliopistosairaalakoulutukseksi sen mukaan, missä palvelu on todellisuudessa suoritettu. Neurologian erikoistumiskoulutuksen runkokoulutuksessa kliininen neurofysiologia ja neurokirurgia ovat keskeisiä erikoisaloja. Kliinisen neurofysiologian koulutusta voi saada pääosin ainoastaan yliopistosairaaloissa ja neurokirurgian koulutusta yksinomaan yliopistosairaaloissa. Yliopistosairaalapalvelu näillä aloilla ei lyhennä neurologian erikoisalakohtaisen palvelun 1 vuoden vähimmäisaikaa.
- Koulutuksen vastuuhenkilö tekee jokaisen koulutukseen hakeutuvan kanssa kirjallisen koulutussuunnitelman, ennen kuin koulutettava hyväksytään koulutusohjelmaan.
NUORISOPSYKIATRIA
Poikkeuspäätös voimassa 31.12.2020
Poikkeuspäätös yliopistosairaalan ulkopuolella suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta koskee nuorisopsykiatrian erikoislääkärikoulutuksessa jo olevia, että tämän poikkeuspäätöksen voimassaoloaikana koulutukseen valittavia. Koulutukseen tulee sisältyä yhdeksän kuukautta terveyskeskuspalvelua ja vähintään vuosi (ei tarvitse olla yhtäjaksoista) keskussairaalapalvelua poikkeuspäätöksestä huolimatta.
PATOLOGIA
Poikkeuspäätös voimassa 31.12.2018 asti.
Poikkeuspäätös yliopistosairaalan ulkopuolella suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta koskee sekä patologian erikoislääkärikoulutuksessa jo olevia, että tämän poikkeuspäätöksen voimassaoloaikana koulutukseen valittavia. Koulutukseen tulee sisältyä yhdeksän kuukautta terveyskeskuspalvelua poikkeuspäätöksestä huolimatta. (Alueellisen neuvottelukunnan 25.5.2016 antama puoltava lausunto, Dekaanin päätös 6.6.2016)
SILMÄTAUDIT
Poikkeuspäätös voimassa 30.6.2010 asti.
Poikkeuspäätös yliopistosairaalan ulkopuolella suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta koskee erikoistuvia lääkäreitä, jotka ovat saaneet opinto-oikeuden ennen poikkeuspäätöstä. Koulutukseen tulee sisältyä yhdeksän kuukautta terveyskeskuspalvelua poikkeuspäätöksestä huolimatta. Koulutuksesta tulee osa suorittaa yliopistosairaalan ulkopuolella henkilökohtaisen koulutussuunnitelman mukaan, vaikka alalle on myönnetty poikkeuspäätös.
Voimassa olevat poikkeusluvat asetuksen 55/2020 ns. 1+1-sääntöön
GERIATRIA
- myönnetty erikoisalakohtainen poikkeuslupa yliopistosairaalassa suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta kolmen vuoden määräajaksi 18.11.2020 – 18.11.2023. (Tiedekuntaneuvosto 18.11.2020)
- myönnetty kolmenvuoden ajaksi 19.11.2023 – 19.11.2026 (Dekaanin päätös 20.11.2023)
Päätös koskee jo koulutuksessa olevia asetusmuutoksen 55/2020 mukaan koulutustaan suorittavia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeuksen voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän valmistumiseensa saakka.
PSYKIATRIA
- myönnetty erikoisalakohtainen poikkeuslupa yliopistosairaalassa suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta Päijät-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan keskussairaaloissa erikoistumiskoulutusta suorittaville, siten, että yliopistosairaalassa tapahtuvan koulutuksen vähimmäiskesto on 6 kuukautta. Päätös on voimassa kolmen vuoden määräajan 14.11.2023 – 14.11.2026. (Dekaanin päätös 20.11.2023).
Päätös koskee jo koulutuksessa olevia asetusmuutoksen 55/2020 mukaan koulutustaan suorittavia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeuksen voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän valmistumiseensa saakka.
Poikkeusluvat asetuksen 56/2015 ns. 50/50-sääntöön
FYSIATRIA
- myönnetty ajalle 14.9.2010 – 31.12.2012 (Dekaanin päätös 14.9.2010).
Päätös koskee jo koulutuksessa olevia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeuksen voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän koulutusohjelmasta valmistumiseensa saakka.
HAMPAISTON OIKOMISHOITO
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi 5.11.2015 - 5.11.2018 (Johtajan päätös 5.11.2015)
Päätös koskee jo koulutuksessa olevia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeuksen voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän koulutusohjelmasta valmistumiseensa saakka.
IHOTAUDIT JA ALLERGOLOGIA
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi 1.1.2016 - 31.12.2018 (Johtajan päätös 5.11.2015)
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi 1.1.2013 - 31.12.2015 (Lääketieteen yksikön johtokunnan päätös 11.12.2012)
- myönnetty kahden vuoden ajaksi 31.12.2010 - 31.12.2012 (Dekaanin päätös14.9.2010) myönnetty ajalle 14.11.2008 – 31.12.2010 (Dekaanin päätös 13.11.2008)
Päätökset koskevat jo koulutuksessa olevia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeuksen voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän koulutusohjelmasta valmistumiseensa saakka.
KLIININEN HAMMASHOITO
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi 5.11.2015 - 5.11.2018 (Johtajan päätös 5.11.2015)
Päätös koskee jo koulutuksessa olevia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeuksen voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän koulutusohjelmasta valmistumiseensa saakka.
KORVA-, NENÄ- JA KURKKUTAUDIT
- myönnetty yhden vuoden ajaksi 1.1.2013 - 31.12.2013 (Lääketieteen yksikön johtokunnan päätös 11.12.2012)
- myönnetty kahden vuoden ajaksi 31.12.2010 - 31.12.2012 (Dekaanin päätös14.9.2010)
- myönnetty ajalle 14.11.2008 – 31.12.2010 (Dekaanin päätös 13.11.2008)
Päätökset koskevat jo koulutuksessa olevia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeuksen voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän koulutusohjelmasta valmistumiseensa saakka.
LASTENNEUROLOGIA
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi 10.6.2016 – 10.6.2019 (Johtajan päätös 10.6.2016)
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi 1.1.2013 - 31.12.2015 (Lääketieteen yksikön johtokunnan päätös 11.12.2012)
- myönnetty kahden vuoden ajaksi 31.12.2010 - 31.12.2012 (Dekaanin päätös14.9.2010) myönnetty ajalle 14.11.2008 – 31.12.2010 (Dekaanin päätös 13.11.2008)
Päätökset koskevat jo koulutuksessa olevia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeuksen voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän koulutusohjelmasta valmistumiseensa saakka.
LASTENPSYKIATRIA
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi 22.2.2018 – 22.2.2021 (Dekaanin päätös 22.2.2018)
Päätös koskee jo koulutuksessa olevia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeuksen voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän koulutusohjelmasta valmistumiseensa saakka.
PATOLOGIA
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi 22.2.2018 – 22.2.2021 (Dekaanin päätös 22.2.2018)
Päätös koskee jo koulutuksessa olevia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeuksen voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän koulutusohjelmasta valmistumiseensa saakka.
Voimassa olevat poikkeusluvat asetuksen 55/2020 ns. 1+1-sääntöön
GERIATRIA
- myönnetty erikoisalakohtainen poikkeuslupa yliopistosairaalassa suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta kolmen vuoden määräajaksi 25.11.2020 – 24.11.2023. Päätös koskee jo koulutuksessa olevia asetusmuutoksen 55/2020 mukaan koulutustaan suorittavia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeuksen voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän valmistumiseensa saakka. (Johtokunta 25.11.2020)
- myönnetty erikoisalakohtainen poikkeuslupa yliopistosairaalassa suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta kolmen vuoden määräajaksi 25.11.2023 – 24.11.2026. Päätös koskee poikkeusluvan voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia geriatrian erikoistuvia lääkäreitä heidän valmistumiseensa saakka. (Dekaanin päätös 13.10.2023)
NUORISOPSYKIATRIA
- myönnetty erikoisalakohtainen poikkeuslupa yliopistosairaalassa suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta kolmen vuoden määräajaksi 25.11.2020 – 24.11.2023. Päätös koskee jo koulutuksessa olevia asetusmuutoksen 55/2020 mukaan koulutustaan suorittavia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeuksen voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän valmistumiseensa saakka. (Johtokunta 25.11.2020)
- myönnetty erikoisalakohtainen poikkeuslupa yliopistosairaalassa suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta kolmen vuoden määräajaksi 25.11.2023 – 24.11.2026. Päätös koskee poikkeusluvan voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia nuorisopsykiatrian erikoistuvia lääkäreitä heidän valmistumiseensa saakka. (Dekaanin päätös 13.10.2023)
OIKEUSPSYKIATRIA
- myönnetty erikoisalakohtainen poikkeuslupa yliopistosairaalassa suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta kolmen vuoden määräajaksi 1.6.2023 – 31.5.2026. Päätös koskee jo koulutuksessa olevia asetusmuutoksen 55/2020 mukaan koulutustaan suorittavia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeuksen voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän valmistumiseensa saakka. (Dekaanin päätös 1.6.2023)
PATOLOGIA
- myönnetty erikoisalakohtainen poikkeuslupa yliopistosairaalan ulkopuolella suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta kolmen vuoden siirtymäajaksi 1.1.2021 – 31.12.2023. Päätös koskee jo koulutuksessa olevia asetusmuutoksen 55/2020 mukaan koulutustaan suorittavia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeusluvan voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän valmistumiseensa saakka. (Dekaanin päätös 27.1.2022)
- myönnetty erikoisalakohtainen poikkeuslupa yliopistosairaalan ulkopuolella suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta kolmen vuoden määräajaksi 1.1.2024 – 31.12.2026. Päätös koskee poikkeusluvan voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän valmistumiseensa saakka. (Dekaanin päätös 2.2.2024)
PSYKIATRIA
- myönnetty erikoisalakohtainen poikkeuslupa yliopistosairaalassa suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta kolmen vuoden määräajaksi 25.11.2020 – 24.11.2023. Päätös koskee jo koulutuksessa olevia asetusmuutoksen 55/2020 mukaan koulutustaan suorittavia erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeusluvan voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän valmistumiseensa saakka. (Johtokunta 25.11.2020)
- myönnetty erikoisalakohtainen poikkeuslupa yliopistosairaalassa suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta kolmen vuoden määräajaksi 25.11.2023 – 24.11.2026. Päätös koskee poikkeusluvan voimassaoloaikana opinto-oikeuden saavia psykiatrian erikoistuvia lääkäreitä heidän valmistumiseensa saakka. (Dekaanin päätös 13.10.2023)
SYÖPÄTAUDIT
- myönnetty erikoisalakohtainen poikkeuslupa yliopistosairaalassa suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta kolmen vuoden määräajaksi 28.1.2021 – 27.1.2024. Päätös koskee jo koulutuksessa olevia asetusmuutoksen 55/2020 mukaan koulutustaan suorittavia syöpätautien erikoistuvia lääkäreitä sekä poikkeusluvan voimassaoloaikana syöpätautien erikoisalalle opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän valmistumiseensa saakka. (Dekaanin päätös 28.1.2021)
- myönnetty erikoisalakohtainen poikkeuslupa yliopistosairaalassa suoritettavan koulutusajan vaatimuksesta kolmen vuoden määräajaksi 28.1.2024 – 27.1.2027. Päätös koskee poikkeusluvan voimassaoloaikana syöpätautien erikoisalalle opinto-oikeuden saavia erikoistuvia lääkäreitä heidän valmistumiseensa saakka. (Dekaanin päätös 2.2.2024)
Poikkeusluvat asetuksen 56/2015 ns. 50/50-sääntöön
AKUUTTILÄÄKETIEDE
-
Tyks: myönnetty kolmen vuoden ajaksi 27.11.2017 alkaen koskien myös niitä erikoistujia, jotka ovat kirjautuneet erikoisalalle 1.6. – 26.11.2017 välisenä aikana (Johtokunta 8.11.2017)
-
Tyks: myönnetty kolmen vuoden ajaksi koskien niitä erikoistuvia, jotka ovat kirjautuneet erikoisalalle 31.5.14 mennessä (Johtokunta 26.11.14)
-
Satakunnan sairaanhoitopiirin sairaalat: myönnetty kolmen vuoden ajaksi koskien niitä erikoistuvia, jotka ovat kirjautuneet erikoisalalle 31.8.14 mennessä (Johtokunta 26.11.14)
FYSIATRIA
-
myönnetty yhden vuoden ajaksi koskien niitä erikoistuvia, jotka ovat kirjautuneet erikoisalalle 14.5.14 mennessä (Johtokunta 26.11.14)
-
myönnetty taannehtivasti alkaen 27.11.15 jatkuen 7.3.2018 asti niille, jotka ovat parhaillaan erikoistumassa sekä niille, jotka saava opiskeluoikeuden ko. aikana (Johtokunta 27.4.2016)
IHOTAUDIT JA ALLERGOLOGIA
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi 1.11.19 - 31.10.22 (Johtokunta 30.10.2019)
-
myönnetty kolmen vuoden ajaksi 1.11.16 – 31.10.19 (Johtokunta 9.11.2016)
-
myönnetty kolmen vuoden ajaksi 1.11.13 – 31.10.16 (Johtokunta 26.11.14)
-
myönnetty kolmen vuoden ajaksi 1.11.07 – 31.10.10 (Tiedekuntaneuvosto 7.11.07)
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi 1.11.10 - 31.10.13 (Tiedekuntaneuvosto 27.10.10)
KEUHKOSAIRAUDET JA ALLERGOLOGIA
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi niille erikoistujille, jotka ovat nyt kirjoilla sekä niille, jotka saavat erikoisalan opinto-oikeuden poikkeusluvan aikana 15.3.18 – 14.3.2021 (Johtokunta 4.4.2018)
-
myönnetty kolmen vuoden ajaksi koskien niitä erikoistuvia jotka ovat nyt kirjoilla sekä niitä, jotka saavat erikoisalan opinto-oikeuden poikkeusluvan aikana 15.4.15 - 14.4.2018 (Johtokunta 15.4.2015)
KLIININEN FARMAKOLOGIA JA LÄÄKEHOITO
- myönnetty taannehtivasti 1.8.2017 alkaen koskien niitä erikoistuvia, joille on myönnetty opinto-oikeus 1.8.2017 tai sen jälkeen (Johtokunta 31.10.2018)
-
kliininen farmakologia ja lääkehoito: myönnetty kolmen vuoden ajaksi varsinaisen pääspesialiteetin (kl. farmakologia ja lääkehoito) osalta anomuksessa mainitulle kohderyhmälle 1.4.10 – 31.3.13 (johtokunta 31.3.10)
LASTENNEUROLOGIA
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi 1.11.16 – 31.10.19 (Johtokunta 9.11.2016)
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi 1.11.13 – 31.10.16 (Johtokunta 26.11.2014)
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi 1.11.07 – 31.10.10 (tiedekuntaneuvosto 7.11.07)
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi 1.11.10 - 31.10.13 (tiedekuntaneuvosto 27.10.10)
NEUROLOGIA
-
myönnetty yhden vuoden ajaksi (1.3.08 – 28.2.09) (tiedekuntaneuvosto 5.3.08)
-
myönnetty kahden vuoden ajaksi anomuksessa mainitulle kohderyhmälle 1.3.09 – 31.3.11 (Johtokunta 31.3.10)
PATOLOGIA
- myönnetty 1.11.13 alkaen toistaiseksi (Johtokunta 26.11.2014)
-
myönnetty kolmen vuoden ajaksi 1.11.07 – 31.10.10 (tiedekuntaneuvosto 7.11.07)
- myönnetty kolmen vuoden ajaksi 1.11.10 - 31.10.13 (tiedekuntaneuvosto 27.10.10)
RADIOLOGIA
-
VSKK:n osasto K 141: myönnetty yhden vuoden ajaksi (Dekaanin päätös 28.4.08)
SILMÄTAUDIT
- myönnetty kahdelle erikoistuvalle lääkärille (Johtokunta 31.10.2018)
-
myönnetty kahden vuoden ajaksi 1.11.07 – 31.10.09, koskee erikoistuvia, jotka ovat ilmoittautuneet silmätautiopin erikoislääkärikoulutukseen viimeistään 31.10.07 (Tiedekuntaneuvosto 28.10.09)