Lääketieteellisten alojen yhteisvalinta

Valintaperusteet 2022 julkaistu

27.10.2021

Lääketieteellisten alojen opiskelijavalinnan 2022 yleiset kaikille lääketieteellisten alojen hakukohteille yhteiset tiedot on julkaistu näillä yhteisvalinnan verkkosivuilla.

Hakuaika syksyllä 2022 alkaviin opintoihin on 16.3.-30.3.2022. Vuoden 2022 valinnassa valitaan uusia opiskelijoita todistusvalinnalla sekä valintakoevalinnalla. Todistusvalinnassa käytettävä pisteytys on voimassa vuoteen 2025 saakka. Todistusvalinnassa valitaan enintään 51 % aloituspaikkamäärän mukaisista hakijoista ylioppilastutkinnon arvosanoista annettavien pisteiden perusteella jokaisessa lääketieteellisten alojen hakukohteessa eläinlääketieteessä, hammaslääketieteessä sekä lääketieteessä. Valintakoevalinnassa valitaan tämän jälkeen vähintään 49% aloituspaikkamäärän mukaisista hakijoista valintakoepisteiden perusteella.

 

Korkeakoulujen yhteishaussa varataan lääketieteellisten alojen hakukohteiden opiskelijavalinnassa kokonaisuudessaan 65 % aloituspaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville hakijoille. Todistusvalinnassa otetaan huomioon ainoastaan ensikertalaiset hakijat. Valintakoevalinnassa varataan paikkoja ensikertalaisille hakijoille se määrä, että kokonaisuudessaan hakukohteen aloituspaikkamäärästä enintään 65% tulee kiintiöidyksi ensikertalaisille hakijoille.

 

Hakija voi hakea vain joko lääketieteen hakukohteisiin tai hammaslääketieteen hakukohteisiin. Hakurajaus ei koske eläinlääketieteen hakukohdetta eli hakija voi hakea samaan aikaan eläinlääketieteeseen ja lääketieteeseen tai eläinlääketieteeseen ja hammaslääketieteeseen.

 

Lääketieteellisten alojen valintakoe pidetään tiistaina 24.5.2022 klo 9.00 – 14.00. Valintakokeen toteutuksesta ilmoitetaan tarkemmin lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan verkkosivuilla 31.12.2021 mennessä.

 

Lääketieteen alan valintakoe vuoden 2022 opiskelijavalinnassa perustuu lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisiin biologian, fysiikan ja kemian pakollisiin kursseihin ja valtakunnallisiin syventäviin kursseihin, valintakokeessa jaettavaan aineistoon sekä mahdolliseen ennakkomateriaaliin. Tieto mahdollisesta ennakkomateriaalista ja tarkempi tieto materiaalin julkaisuajankohdasta julkistetaan 10.1.2022 mennessä näillä lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan verkkosivulla www.laaketieteelliset.fi .  Lisätietoa valintakoemateriaalista löytyy sivulta https://www.laaketieteelliset.fi/hakeminen/valintakoemateriaali

 

Lääketieteellisten alojen valintakokeen voi suorittaa seuraavilla paikkakunnilla: Helsinki, Kuopio, Oulu, Tampere ja Turku. Hakijan tulee ilmoittaa Opintopolussa yhteishaun hakemuksella paikkakunta, missä suorittaa valintakokeen. Valintakoepaikan valinta on sitova, eikä sitä voi enää hakuajan jälkeen vaihtaa.

 

Lisätietoa hakuohjeistavalintamenettelystä ja  valintakoemateriaalista.

 

Kielitaitovaatimukset

Hakijoiden tulee huomioida kielitaidon osoittamiseen liittyvät vaatimukset jo hakuvaiheessa. Hakijan on osoitettava suomen kielen taito hakiessaan suomenkieliseen koulutusohjelmaan tai suomenkieliselle opintolinjalle. Hakiessaan Helsingin yliopiston lääketieteen ruotsinkieliselle opintolinjalle, hakijan on puolestaan osoitettava ruotsin kielen taito. Helsingin yliopiston hammaslääketieteen koulutusohjelman ja eläinlääketieteen kandiohjelman hakukohteissa kielitaidon voi osoittaa joko suomen tai ruotsin kielessä.

 

Kielitaitovaatimukset voi tarkistaa sivulta https://www.laaketieteelliset.fi/hakeminen/kielitaidon-osoittaminen

 

Sivujen linkkejä päivitetään yliopistojen julkaistessa omia tietojaan

Hakijoiden on tärkeä tarkistaa aina hakukohdekohtaiset ohjeet hakukohteiden omista valintaperusteista. Myös yliopistojen tarkentaviin ohjeisiin on tärkeä tutustua. Tälle laaketieteelliset.fi-sivustolle päivitetään linkit lääketieteellisten alojen hakukohteisiin sitä mukaa, kun hakukohteiden tietoja julkaistaan. Myös linkkejä yliopistojen valintojen 2022 ohjesivuille päivitetään näille yhteisvalinnan sivuille, kun yliopistot julkaisevat tietoja omilla sivuillaan.

« Takaisin uutisarkistoon