Hakeminen › Kansainväliset ylioppilastutkinnot | Lääketieteellisten alojen yhteisvalinta | Lääketieteelliset.fi
Lääketieteellisten alojen yhteisvalinta

Kansainväliset ylioppilastutkinnot

Hakukeväänä IB- ja EB-tutkinnon suorittaneen lähtöpisteet lasketaan ehdollista valintapäätöstä varten ennakkoarvioista (predicted grades). Keväällä 2018 tutkintonsa suorittavan hakijan tulee toimittaa hakemuksensa liitteeksi koulun antama ennakkoarviointi. Lähtöpisteet ja valintapäätös vahvistetaan lopullisten arvosanojen valmistuttua.

Mikäli hakija on suorittanut sekä suomalaisen ylioppilastutkinnon että IB-, EB-, Reifeprüfungtutkinnon, hänelle annetaan alkupisteitä paremmin suoritetun tutkinnon mukaan.

 

Kansainvälisten ylioppilastutkintojen (IB, EB, Reifeprüfung) lähtöpisteytyksessä käytetään skaalausta: hakijan ylioppilastutkinnosta saamat pisteet jaetaan ao. tutkinnon maksimipistemäärällä ja kerrotaan hakukohteen lähtöpisteiden maksimipistemäärällä.

 

IB-tutkinto

International baccalaureate (IB) -tutkinnon maksimipistemäärä on 45.  Lähtöpisteet lasketaan jakamalla hakijan saama tutkinnon yhteispistemäärä 45:llä ja kertomalla saatu luku hakukohteen lähtöpisteiden maksimipistemäärällä (36).

 

EB-tutkinto

European Baccalaureate (EB) -tutkinnon maksimipistemäärä on 100. Lähtöpisteet lasketaan jakamalla hakijan saama tutkinnon yhteispistemäärä 100:llä ja kertomalla saatu luku hakukohteen lähtöpisteiden maksimipistemäärällä (36).

Reifeprüfung-tutkinto

Helsingin saksalaisen koulun lukiossa suoritetun Reifeprüfung (Rp) -tutkinnon maksimipistemäärä on 300. Lähtöpisteet lasketaan jakamalla hakijan saama tutkinnon yhteispistemäärä 300:llä ja kertomalla saatu luku hakukohteen lähtöpisteiden maksimipistemäärällä (36).

 

Cambridge Advanced International Certificate of Education –tutkinnon (AICE) suorittaneiden mahdollinen valinta tapahtuu valintakoemenestyksen perusteella, sillä hakijat eivät saa lähtöpisteitä AICE-tutkinnon todistuksestaan.

 

Myös ulkomailla suoritetusta IB- tai EB-tutkinnosta voi saada lähtöpisteet. Muulla tutkinnolla ulkomailla korkeakoulukelpoisuuden saavuttanut hakija voi pyrkiä lääketieteen, hammaslääketieteen ja eläinlääketieteen tutkinto-ohjelmiin osallistumalla samaan, kaikille pakolliseen suomen- tai ruotsinkieliseen valintakokeeseen kuin Suomessa tutkintonsa suorittaneet. Mahdollinen valinta tapahtuu valintakoemenestyksen perusteella, sillä hakijat eivät saa pisteitä ylioppilastutkintotodistusta vastaavasta todistuksestaan.

 

Muistathan toimittaa hakemuksesi liitteeksi kopion tutkintotodistuksesta tai keväällä valmistuvien osalta oppilaitoksen antaman ennakkoarvion. Tietoa hakemuksen liitteistä ja linkit yliopistojen liitteiden toimituksen ohjesivuille löydät tästä.